Skip to main content

Vilniuje su TS-LKD bendražygiais. 25-eri metai nuo TS-LKD įkūrimo

|   Susitikimai
TS-LKD suvažiavime Vilniuje. 2018 05 12.
TS-LKD suvažiavime Vilniuje. 2018 05 12.

Iš L. Andrikienės kalbos TS-LKD suvažiavime Vilniuje:

Niekada nemaniau, kad švenčiant 25-ąsias partijos įkūrimo metines ir pradėjus 15-uosius Lietuvos narystės ES metus mūsų partijoje reikės balsavimo būdu apsispręsti dėl mūsų partijos europinio identiteto. Mūsų – europietiškiausioje – partijoje!
Yra visiškai aišku: stipriai Lietuvai reikia stiprios Europos Sąjungos, kitais žodžiais – be stiprios Europos Sąjungos nebus stiprios Lietuvos. Mūsų, Lietuvos, interesas – tik stipri Europos Sąjunga. Rusijos interesas – išsivaikščiojanti, nukraujavusi, susipriešinusi Europos Sąjunga, dar ir nukirstais transatlantiniais ryšiais.
Brexit'as nenaudingas niekam – nei ES, nei Jungtinei Karalystei; Brexit'as – ne mūsų ir ne ES iniciatyva, bet mes visi sumokėsime už Brexit'ą, Lietuva – taip pat. Jau dabar mokame.
Nereikia baidytis kelių greičių Europos, nes ES jau seniai tokia yra. Šengenas, euro zona, ES prokuroro institucija, PESCO – ne visos ES valstybės narės dalyvauja visuose šiuose formatuose. Lietuva yra "pirmojo greičio" Europa, ir aš dėl to džiaugiuosi. Europos Sąjungos reikia ir tose  srityse, kuriose ES iki šiol nebuvo arba buvo mažai. Skurdas, socialinė atskirtis, švietimas – tai sritys, kuriose reikia daugiau Europos Sąjungos. Gyvename turtingo Europos žemyno viduryje, 21 amžiuje, ir nesugebame išspręsti skurdo problemos? Akivaizdu, kad ne tik Lietuva, bet ir kitos ES valstybės narės problemų šiose srityse pavieniui neįveikia.
A. Ažubalio siūlomas sprendimų ES priėmimas konsensuso būdu: ką norime iš ES padaryti – milžiną molinėmis kojomis? Tikrai norime neįgalios Europos Sąjungos? Nepajėgiančios priimti sprendimų, delsiančios, pasitenkinančios pačiu mažiausiu bendruoju vardikliu? Atsakau: ne, ne ir dar kartą ne! Mes norime, mums reikia dinamiškos, konkurencingos, veržlios ES, laiku atsiliepiančios į piliečių lūkesčius ir priimančios sprendimus.
Pasaulyje yra ne viena jėga, kuriai nepatinka pasaulio tvarka, susiklosčiusi po Antrojo pasaulinio karo. V. Putinui nepatinka būti vadinamam regionine jėga, Kinijos Prezidentas Xi sako, kad jo šalis siekia dominuoti pasaulyje ir šio tikslo pasieks iki 2050 metų.
Todėl sakau: tik didesnė integracija, tik ES plėtra, tik stipri Europos Sąjunga ir stipri Lietuva stiprioje ES pajėgios atremti globalaus pasaulio iššūkius. To siekti ir pasiekti linkiu mums visiems.