Skip to main content

Šilutiškiai – Šv. Jokūbo kelio piligrimai

|   Šv. Jokūbo keliai

Šiemet piligrimų būrys Šilutėje išaugo: net 58 Vydūno ir Švėkšnos gimnazijų mokiniai, mokytojai ir piligrimai iš Šilutės, Švėkšnos, Gardamo, Šventosios, Kauno ir Klaipėdos birželio 10 dieną keliavo Švento Jokūbo keliu. 30 kilometrų kelias iš Šilutės per Ramučius, Gardamą į Švėkšną, kur stovi Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia, ir dar tiek pat atgal daugeliui pasirodė nesunkiai įveikiamas su smagia kompanija.

Kelias į Švėkšną šiemet buvo sunkesnis, todėl įdomesnis. Jį pasiūlė dviračių entuziastė mokytoja Lilija Zdanevičienė. Šilutės Švento Kryžiaus bažnyčioje pasimeldėme Votyvos mišiose, aukotose klebono Remigijaus Saunoriaus, jo ir palaiminti keliavome į Ramučių evangelikų liuteronų bažnytėlę, kur mus pasitiko bendruomenės nariai ir klebonas Remigijus Šemeklis. Jis pasikvietė į mažytę bažnytėlę, papasakojo apie sunkų evangelikų liuteronų, vadintų vokiečiais, gyvenimą sovietmečiu ir atkaklų jų siekį išlaikyti bažnyčią.

Nuo Ramučių į Gardamą keliavome žvyrkeliu. Be nuotykių neapsieita: klebonas Marius Dyglys –  mūsų svečias iš Žagarės – pasuko ne tuo keliu, bet, nepaisant to, pirmasis pasiekė Gardamą, kol mes dardėjome žvyrkeliu ir kėlėmės per brastą. Gardame mūsų gretas papildė, kaip ir pernai, Švėkšnos gimnazijos skautai, jų vadovė Violeta Stonienė bei dar keletas mokytojų. Jie pasimeldė šv. Mišiose, kurias aukojo klebonas Antanas Gylys. Gardame yra labai gražus Šv. Mergelės Marijos lurdas, tad nuo bažnyčios nusileidome prie jo. Ten netikėtai susitikome buvusią partizanų ryšininkę, kuri atsivedė savo viešnią – giminaitę iš Kanados – parodyti šventos vietos. Graudinomės klausydamiesi senučiukės pasakojimo apie Sibiro tremtį ir džiaugsmą grįžus iš jos: „Pėsčiomis iš Šilutės parėjau ir dar pareičiau, kad tik namo“.

Padidėjusi piligrimų kompanija sustojo pakeliui į Švėkšną prie akmens Martynui Mažvydui atminti. Mokinukės papasakojo apie pirmosios lietuviškos knygos autorių, kuris, kaip spėjama, yra kilęs iš šių kraštų.

Švėkšnoje Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje piligrimus pasitiko dekanas Saulius Katkus. Įsiminė jo žodžiai, kad kelio pradžioje buvome tik žygeiviai, o nukeliavę Šv. Jokūbo keliu bei gavę antspauduotus pasus, tapome piligrimais. Išdalyti ir Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijos paruošti ambasadorių pažymėjimai, liudijantys apie dalyvavimą 2018 m. estafetėje.

Šv. Jokūbo kelias mus sujungė: Europos Parlamento narę Laimą Andrikienę – jaunųjų Šv. Jokūbo kelio ambasadorių Lietuvoje globėją, katalikų klebonus Marių Dyglį, Saulių Katkų, Antaną Gylį, Remigijų Saunorių ir evangelikų liuteronų kunigą Remigijų Šemeklį; mokytojas Liliją Zdanevičienę ir Violetą Stonienę; mokinius iš Vydūno ir Švėkšnos gimnazijų bei žmones iš Šilutės, Švėkšnos, Gardamo, Šventosios, Klaipėdos, Priekulės, Kauno, keliavusius kartu piligrimų keliu dviračiais.

Šv. Jokūbo kelio ambasadorių estafetė baigėsi, bet tęsiasi širdyje: naujos pažintys, naujos patirtys, savęs išbandymai ir apmąstymai: o koks esu aš savo gyvenimo kelyje.

Sandra Tamašauskienė – Šv. Jokūbo kelio ambasadorė Šilutėje

Ačiū visiems, padėjusiems organizuojant šių metų Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetę pamario krašte.