Skip to main content

PUTINO VALSAS ALPĖSE

|   L. Andrikienė. Sekmadienio skaitiniai

Labas vakaras, mano FB draugai! 
Nuo šiandien kiekvieną sekmadienio vakarą mano FB paskyroje rasite tik Jums skirtą sekmadienio skaitinį. 
Temos bus ne tik politinės, greičiau atvirkščiai, nes ir mūsų su Jumis gyvenimai yra daug turtingesni, margesni, įdomesni nei tai, kas telpa po politikos skėčiu. 
Parašykite man, lauksiu Jūsų komentarų. Jei patiks – dalinkitės su draugais. 
Šį vakarą – pirmasis mano rašinys:

#LaimaAndrikienė_SekmadienioSkaitiniai
•••••
Putino valsas Alpėse

Prieš dvi savaites pasaulis suūžė: ne tik Austrijoje, bet visoje Europoje ir toli už jos ribų įvairių įsitikinimų politikai ir tiesiog susipratę, politiniu gyvenimu besidomintys piliečiai kraipė galvas. Buvo dėl ko: Kremliaus valdovo lėktuvas skrido į Austrijos Alpes. Į Austrijos užsienio reikalų ministrės Karinos Kneissl vestuves jis gabeno V. Putiną. Vynuogyne Gamlitze vykusioje puotoje Rusijos prezidento laukė ne tik nuotaka su savo išrinktuoju, verslininku Wolfgangu Meilinger’iu, bet ir dalis aukščiausiojo rango Austrijos politinio elito, įskaitant Austrijos kanclerį Sebastianą Kurz’ą, Europos centro dešinės politinės šeimos narį, ir jo pavaduotoją, vicekanclerį Christian’ą Strache. Būtent kancleris S. Kurz’as po dovanų įteikimo, sveikinimo kalbos ir valso su jaunąja lydėjo V. Putiną į oro uostą, o automobilyje neva įvykęs “darbinis lyderių susitikimas”.

Apie vestuves buvo žinoma iš anksto, o štai kad jose vienas iš svečių bus Rusijos prezidentas imta skelbti vos dienai ar dviems likus iki vestuvių puotos. Saugumo reikalavimai ne tik oro uoste, kuriame leidosi Rusijos prezidento lėktuvas, bet visame kelyje nuo oro uosto iki vestuvių vietos buvo aukščiausiojo lygio. Tol, kol Rusijos caras neišskrido į Vokietiją susitikti su Angela Merkel.

Gali atrodyti, kad dėl V. Putino dalyvavimo vestuvėse stebėtis neverta: juk į užsienio reikalų ministrus K. Kneissl pasiūlė prorusiška ir ekstremalia politine platforma garsėjanti Laisvės partija. Toji pati, kuriai atstovauja ir dabartinis Austrijos vicekancleris C. Strache, garsėjantis radikaliais pasisakymais. V. Putino meilė visiems antieuropietiškiems radikalams a la Marine Le Pen Prancūzijoje, Christian’ui Strache Austrijoje ar Geert’ui Wilders’ui Olandijoje yra seniai žinoma. Tačiau tai, kas vyksta, nėra tik šių valstybių vidaus reikalai. Tiems, kas nežino, priminsiu: nuo šių metų vidurio Austrija pirmininkauja Europos Sąjungai. Būtent ši ES valstybė narė pirmininkauja visiems svarbiausiems posėdžiams, į kuriuos susirenka ES valstybių ministrai, ji daro didelę įtaką sprendimų priėmimui. Todėl būtent šios valstybės diplomatijos vadovės vestuvės ir jose dalyvaujantis V. Putinas nuskambėjo dideliu disonansu galiojančioms ES sankcijoms Rusijai, Kremliaus tęsiamai agresijai Ukrainoje, Gruzijoje, Moldovoje, Rusijos veiksmams Sirijoje ir kitur. Nepadėjo ministrės aiškinimai, kad tai buvo asmeninio pobūdžio kvietimas į vestuves, negana to, ji tai padariusi spontaniškai, šių metų birželį, kai susitiko V. Putiną kažkokiame tarptautiniame renginyje.

Buvo prisiminta tai, kad po Skripalių nuodijimo Jungtinės Karalystės teritorijoje, kai dauguma ES valstybių narių iš savo teritorijų išsiuntė Rusijos diplomatus, Austrija nieko panašaus nepadarė – tiesiog nutylėjo. Be to, Austrija yra viena tų valstybių ES viduje, kurios nepraleidžia progos paagituoti už sankcijų Rusijai panaikinimą. Politikams ir politologams užkliuvo ne tik šie, bet ir daugelis kitų dalykų, tarp jų – ir tokios “smulkmenos”, kaip ministrės Kneissl gilus tūpsnis, reveransas V. Putinui šokiui pasibaigus. Daugelio žinovų nuomone, taip elgtis ministrei nederėjo. Juk ne paprasta Austrijos kaimo mergaitė tą dieną šventė vestuves…

Vestuvių puota seniai baigėsi, tačiau apie šias vestuves Austrijai bus primenama dažnai, dėl to abejoti netenka. Įdomu, kad nedaugelis pastebėjo faktą, kuris vertas dėmesio: jose nedalyvavo Austrijos prezidentas. Buvo kviestas, bet nedalyvavo. Ministrė K. Kneissl po vestuvių aiškindamasi dėl V. Putino dalyvavimo jos vestuvėse dievagojosi, kad tai buvusi jos asmeninė iniciatyva, kurios ji nederinusi su Austrijos prezidentu, neatsiklaususi jo nuomonės. Ir vis dėlto – Prezidentas Alexander'is Van der Bellen'as nedalyvavo V. Putino šou Alpėse. Atsitiktinumas? Gal. Bet čia vertėtų prisiminti, kad Austrijos prezidentas yra buvęs Žaliųjų partijos lyderis, universiteto ekonomikos profesorius, rinkimų kovoje įveikęs dešiniųjų radikalų, tos pačios jau minėtos Laisvės partijos, atstovą. Be to, jis yra rusų ir estų kilmės – jo motina buvo estė Alma Siebolt. Negana to, nuo gimimo iki 1958 metų A. Van der Bellen'as buvo laikomas Estijos piliečiu, Austrijos pilietybę jis įgijo tik 1958 metais. Pagarba Prezidentui Alexander’iui Van der Bellen'ui.

Vilnius, 2018 09 02