Skip to main content

„(Per)mąstyti Europą“ Vilniuje

|   Konferencijos

#EU60dialogue

Europos namuose Vilniuje vyko konferencija–dialogas „(Per)mąstyti Europą”. Į renginį susirinko politikai, Katalikų bažnyčios Lietuvoje atstovai, intelektualai ir žmonės, kuriems svarbu, kokia Europa bus ateityje ir laikantys europines problemas bei vertybes savomis.

Konferencijoje Vilniuje kalbėjęs Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas pabrėžė, kad Popiežius Pranciškus ragina vystyti dialogą tarp įvairių visuomenės grupių, Bažnyčios ir politikų. Arkivyskupas sakė, kad žmonėms trūksta bendrumo jausmo ir siūlė jo pradėti ieškoti nuo šeimos. Jis pabrėžė, kad dialogas visuomenėje reikalingas visais klausimais – krikščioniškų vertybių susigrąžinimo, šeimos, pabėgėlių.

Europarlamentarė dr. Laima Andrikienė sakė, kad krikščionys gali ir privalo prisidėti prie Europos ateities kūrimo. „Mes esame ne skaičiai ir institucijos, o žmonės, asmenys. Būdami asmenys esame tarpusavyje susiję ir sudarome bendruomenę. Bendruomenėje kaip ir šeimoje yra visko: vieniems sekasi geriau, kitiems blogiau. Jei taip – kodėl gyvendami viename ekonomiškai galingiausių pasaulio žemynų, būdami turtingos Europos Sąjungos nariais, neįveikiame skurdo ir nepritekliaus, ignoruojame socialinę atskirtį”, kalbėjo L. Andrikienė.

Seimo narė Monika Navickienė pastebėjo, jog didelė bėda yra ta, kad žmonės nelinkę būti bendruomenės nariais, kad visuomenė fragmentuojasi. Dažnai užmirštama, kad žmonėms svarbu ne skaičiai, ne statistika, o atjauta bei tikras buvimas ir veikimas kartu.

Panašiai kalbėjo ir kunigas Algirdas Toliatas. Jis sakė, kad „žmonės nebemato vienas kitame asmens”. Kun. Toliatas pabrėžė, kad „Drauge ieškodami sprendimų, galime padaryti daug. Reikia apjungti žmones gerume. Yra problema – reikia ją spręsti, o ne ieškoti kaltų. Susipykti yra lengva, bet kaip pasiekti, kad vyktų dialogas?” Kunigas A. Toliatas sakė, kad „stebuklas ir Dievo dovana" yra tai, kad į Lietuvą šiemet atvyksta Popiežius Pranciškus.

Aktorė ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Violeta Podolskaitė kalbėjo apie šeimą bei dialogo svarbą joje ir visoje Europoje, daugiatautėje ir daugiakultūrėje.

Dienraščio „Bernardinai.lt” redaktorius Donatas Puslys pabrėžė, jog atėjo laikas kiekvienam susigrąžinti atsakomybės jausmą. Problema – ne įvairovėje, o tame, kiek ir kaip toje įvairovėje galime iš tikro susikalbėti. Europos Sąjunga grindžiama krikščioniškomis vertybėmis, sakė D. Puslys, ir krikščioniškosios vertybės politiką gali padaryti politika tikrąja to žodžio prasme, o ne technokratiniu užsiėmimu, kaip dabar dažnai yra.

Primename, kad dialogui „Permąstyti Europą” pradžią davė 2017 m. spalį Vatikane vykusios Popiežiaus Pranciškaus bei COMECE (Europos vyskupų konferencijų komisija) inicijuoti svarstymai apie Europos ateitį.
Popiežius Pranciškus į konferencijos–dialogo dalyvius kreipėsi spalio 28 dieną, primindamas Bažnyčios įsipareigojimus Europos Sąjungai kaip taikos projektui bei išreikšdamas nuoširdų rūpestį dėl ES ateities.

Konferencijoje Romoje dalyvavo 350 politikų ir Bažnyčios atstovų iš visų 28 Europos Sąjungos šalių. Lietuvai atstovavo Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Europos Parlamento narė L. Andrikienė, Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto Petras Zapolskas ir buvusi ambasadorė Irena Vaišvilaitė.

Europos Parlamento narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija