Skip to main content

Mano ketvirtadienis Jurbarke, Smalininkuose ir Girdžiuose

|   Susitikimai

Ačiū visiems, kuriuos sutikau Jurbarke! Laiminga, pasimačiusi su senais draugais, sutikusi daug puikių jaunų žmonių.

Su nuotykiais - oro uosto darbuotojų streikas trečiadienio vakarą Briuselyje, pavėluotas išskridimas iš Briuselio į Varšuvą, Varšuvoje - vietoje žadėto mūsų 8, skrendančių į Vilnių, lauksiančio lėktuvo - vaučeris viešbučiui ir dar vienas vaučeris - į dėl vėlyvo laiko jau užsidariusius oro uosto restoranus; nakvynė Varšuvos oro uosto viešbutyje, rytą - ankstyvas skrydis į Vilnių, dėkui Dievui, nevėlavęs. Vilniuje iš oro uosto - tiesiai į trasą ir - į Jurbarką. Visa diena - gražiame ir man brangiame krašte su gerais žmonėmis - kas gali būti geriau?!

Jurbarko kaimo žmonės 1990-aisiais mane išleido į didžiąją politiką, jų dėka tapau Kovo 11-osios Akto signatare - ačiū jiems!

Ketvirtadienį susitikau su Jurbarko rajono savivaldybės meru Skirmantu Mockevičiumi - stebuklas, kokių merų esama Tėvynėje!, lankiausi Smalininkuose ir Girdžiuose, "Šviesos" redakcijoje, kur manęs laukė laikraščio redaktorius Gintautas Šimboras - dėkui! Ačiū Smalininkų seniūnui Ramūnui Almantui ir jo pavaduotojai Eglei Mazur už šiltą priėmimą ir konstruktyvų pokalbį apie miestą ir ateities planus. Nuoširdus ačiū Girdžių seniūnui Mindaugui Diliui ir visiems, dalyvavusiems susitikime.

Brolių Černiauskų knygos pristatymas Jurbarko viešojoje bibliotekoje buvo ypatingas dėl jame dalyvavusių Jurbarko Konstantino Glinskio teatro aktorių grupės atliekamų tremtinių dainų, skaitomų knygos ištraukų. Ačiū, Danutė Budrytė Samienė! Ačiū Monikai, skaičiusiai "Partizanų motiną", ačiū Jums visiems! 

Prisiminėme ir masinių trėmimų iš Lietuvos - operacijos "Priboj" (Bangų mūša) - 70-ąsias metines, kuomet iš Lietuvos buvo ištremta 32 000 žmonių. Tarp jų buvo 9,5 tūkstančio vaikų... Iš Latvijos tos "operacijos" Sibiran iškeliavo 42 000, iš Estijos - 21 000. Prisiminkite: 1949 metų kovo 25-oji...

Anita Laima Woronycz, pasakyk Mamai, poniai Rūtai, kad Jurbarke sutikau Erną - besišypsančią, gražią ir elegantišką, kaip visada Jurbarko "Versmės" choristai, nors šio tremtinių ir politinių kalinių choro jau nebėra, su didele šiluma kalba apie ponus Šovas, Eimutį ir Rūtą, iš Valijos. Matyt, kalbės apie juos ir kelionę pas Jus, kol bus gyvi.

Dar kartą ačiū visiems už bendrystę!