Skip to main content

Kopenhagos sammit'as: privalome apginti demokratiją

|   EP
Konferencijoje Copenhagen Democracy Summit - trumpas susitikimas su buvusiu JAV viceprezidentu Joe Biden'u.

Kopenhagos demokratijos forumo šeimininkas buvo Anders'as Fogh'as Rasmussen'as, buvęs Danijos premjeras ir buvęs NATO generalinis sekretorius. Kai tokio rango politikas ir visame pasaulyje žinomas žmogus rengia demokratijos forumą, yra garbė jame dalyvauti. Džiaugiuosi, kad galėjau ten būti ir girdėti visas diskusijas bei jose dalyvauti. 

Pagrindinė forumo mintis – demokratija yra pavojuje. Aš nė kiek neperdedu ir nepadidinu situacijos sudėtingumo, kalbėdama apie pavojų, nes taip yra iš tikrųjų. 

Daugelyje ne tik Europos, bet ir kitų pasaulio valstybių į valdžią ateina autokratai. Kai kam gal atrodė, kad demokratija Europoje yra visam laikui ir nereikia jos ginti, kad tai yra savaime suprantami dalykai: minties, žodžio, susirinkimų laisvė, apskritai laisvė kaip tokia. Taigi, su patyrusiais politikais Tony Blair'u, buvusiu Jungtinės Karalystės Ministru Pirmininku, buvusiu Kanados premjeru Stephen'u Harperiu, su buvusiu Jungtinių Valstijų viceprezidentu Joe Biden'u, su buvusiu Meksikos prezidentu ir kitais kalbėjome apie tai, ką mes visi kartu turime padaryti, kad išsaugotume demokratiją. Visų pirmiausia tie, kurie šiandien aktyviai veikiame politikoje ir suprantame demokratijos svarbą, be to, turime ir kitokio patyrimo, nes ne visą laiką gyvenome demokratijoje.

Iš tikrųjų pasiekėme tokį lygį, kad arba dabar suvaldysime situaciją, apginsime demokratiją ir plėtosime ją toliau, arba viršų paims visiškai kitos jėgos. Įvertinus tai, kad pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje jau gyvena karta, kuri nežino, kas buvo sovietų okupacija, kas apskritai yra okupacija, ką reiškia būti nelaisvam. Ši karta neturi „saugiklių“, kuriuos turi vyresnioji, mano karta. Apie tai mes turime kalbėti ir apginti demokratiją. Taigi, apie tai ir kalbėjomės Kopenhagoje, sutarėme tam tikrus dalykus, veiksmus, kurių mes kiekvienas turime imtis savo šalyje.