Aller au contenu principal

L. Andrikienė: Misija Kolumbijoje baigta / Iš L. Andrikienės blog'o, 2016 07 24

|   EP

Kolumbija gyvena ypatingą laikotarpį: penkias dešimtis metų trukęs vidaus karas, kurį kai kas vadina pilietiniu karu, gali baigtis. Baigiasi taikos derybos tarp Kolumbijos vyriausybės ir FARC sukilėlių, taikos sutartis gali būti pasirašyta jau po kelių savaičių. Po to siekdama piliečių pritarimo taikos sutarčiai Kolumbijos vyriausybė rengia referendumą, kurio organizavimui jau pritarė šalies Konstitucinis teismas.

Kolumbijos vyriausybė prašo tarptautinės bendruomenės, taip pat ir ES, paramos taikos sutarčiai įgyvendinti. Visi supranta, kad penkis dešimtmečius trukusio vidaus karo pasekmes įveikti, taikos sutartį įgyvendinti prireiks ne vienerių metų. Pastebėtina, kad FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), su kuria dabar derasi Kolumbijos vyriausybė, yra įrašyta į ES sudarytą teroristinių organizacijų sąrašą, o tai neabejotinai sukelia rimtas teisines ir kitokias pasekmes. Apie tai – kada nors vėliau.

Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto delegacija, kurią sudarė septyni europarlamentarai iš Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos, Bulgarijos, Ispanijos, Lenkijos ir Lietuvos, susitikome su Kolumbijos prezidentu Juan Manuel Santos Calderon (2010 metais vykusiuose prezidento rinkimuose, antrajame jų ture, įveikusiu Antaną Mockų; 2014 m. Juan Manuel Santos buvo perrinktas prezidentu antrajai kadencijai). Susitikome ir su Vidaus reikalų ministru, taip pat Teisingumo ministru Jorge Eduardo Londoño. Susitikome ir su dviem buvusiais prezidentais: Álvaro Uribe Vélez ir César Augusto Gaviria Trujillo, taip pat Kolumbijos Senato ir Kongreso vadovais ir nariais, nevyriausybinių, žmogaus teisių gynimo organizacijų atstovais, ES valstybių narių ambasadų Kolumbijoje vadovais.