Aller au contenu principal

Konferencija Vilniuje, skirta Europos kultūros paveldo metams

|   Konferencijos

Kovo 23 dieną Vilniuje, Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9), vyks konferencija „2018-ieji – Europos kultūros paveldo metai. Mūsų paveldas – praeities ir ateities gijų pynė".

Renginį organizuoja Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija kartu su Europos Parlamento nare dr. Laima Andrikiene. L. Andrikienė yra Europos Parlamento parlamentarų grupės „Europos turizmo, kultūros paveldo, Šv. Jokūbo ir kitų Europos kultūros kelių vystymas" narė.

Kalbėdama apie 2018-ųjų metų paskelbimą Europos kultūros paveldo metais, europarlamentarė pažymėjo, kad šių metų paskelbimo kultūros paveldo metais tikslas – paskatinti daugiau žmonių atrasti Europos kultūros paveldą, juo domėtis, stiprinti Europos bendrystės jausmą. „Kultūros paveldas ne tik veikia mūsų kasdienį gyvenimą, bet ir formuoja mūsų tapatybę, todėl jo svarba yra milžiniška, ją sunku pervertinti”, – sakė L. Andrikienė.

Europos kultūros paveldo metų koordinatorius Lietuvoje Alfredas Jomantas pastebėjo, kad kultūros paveldas yra visuotinė vertybė, svarbi individui, bendruomenei ir visuomenei. Svarbu jį išsaugoti ir perduoti būsimoms kartoms. Gali atrodyti, kad paveldas priklauso praeičiai, kad jis yra nekintantis, tačiau iš tiesų jis kinta dėl mūsų veiklos. Negana to, mūsų paveldas labai svarbus kuriant Europos ateitį. Todėl Europos kultūros paveldo metai visų pirma skirti mūsų jaunimui – Europos ateities kartoms.

„Kultūros paveldas mus supa Europos miestuose ir miesteliuose, gamtoje, archeologinėse vietovėse. Paveldas – tai ne tik literatūra, dailė, architektūra, bet ir amatai, kurių išmokome iš savo protėvių, pasakos, kurias sekame savo vaikams, maistas, kuriuo gardžiuojamės geroje draugijoje, ir kino filmai, kuriuose atpažįstame save”, – taip Europos kultūros paveldo metus ir jų svarbą pristato EP informacijos biuras Lietuvoje.

Konferencijoje Vilniuje dalyvaus ir pranešimus skaitys Lietuvos savivaldybių vadovai, Kultūros paveldo departamento vadovai bei Kultūros ministerijos atstovai, LR Seimo ir Europos Parlamento nariai. Tarp dalyvių – ir EP informacijos biuro Lietuvoje, EK atstovybės Lietuvoje atstovai, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovai.

EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje informacija