Aller au contenu principal

Europos piliečio apdovanojimas atiteko Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijai

|   EP

Audrius Gruzinskas | Alfa.lt

2018-09-28

 

Penktadienį Vilniuje buvo įteiktas Europos Parlamento (EP) skiriamas Europos piliečio apdovanojimas. Šiemet Lietuvoje jį pelnė Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija.

Anot Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją apdovanojimui pasiūliusios europarlamentarės Laimos Andrikienės, krikščioniškos vertybės yra tai, kas jungia ES, ir yra jos pamatai. „Nematau kito kilnesnio tikslo, kaip tik stiprinti tuos pamatus, nes tik taip galime išlaikyti ES kartu ir padaryti ją stipresnę“, – sakė L. Andrikienė. 

Asociacijos deklaracijoje ji teigia radusi visus pamatinius ES principus ir kaip tik todėl nusprendusi, kad Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija yra labiausiai verta apdovanojimo. „Asociacija atitinka visus šio apdovanojimo reikalavimus: rūpinasi kultūros paveldu, Europos bendrystės stiprinimu, bendravimu su kitomis ES narėmis“, – komentavo europarlamentarė.

2016 m. įkurta Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija rūpinasi keturiais Lietuvoje esančiais tarptautiniais Šv. Jokūbo piligrimų keliais, skatina jų žinomumą Europoje ir pasaulyje, organizuoja konferencijas ir kitus tarptautinius kultūrinius renginius, taip pat padeda rengti tradicinį tarptautinį Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalį.

L. Andrikienė teigė ypač vertinanti asociacijos darbą už Lietuvos ribų. Esą tik šios asociacijos pastangomis keliai buvo pripažinti tarptautiniu lygiu: „Jei ne asociacija, dabartiniai keliai būtų tik vietiniai piligrimystės keliai be jokio tarptautinio pripažinimo. Šv. Jokūbo kelias yra Europos vienybės išraiška ir simbolis.“

Šv. Jokūbo kelio asociacijos prezidentas Rytis Mykolas Račkauskas pasidžiaugė sklandžiai vykstančiais darbais: „Ši vasara ir ruduo buvo labai darbingi, daugelyje savivaldybių pasistūmėjo kelio ženklinimo darbai ir jie vyksta labai sparčiai. Ir toliau stengsimės nenuklysti nuo mus visus vienijančio kurso ir stengsimės išlaikyti nenuilstantį judėjimą.“

Kasmetinis Europos piliečio apdovanojimas 2008 m. buvo įsteigtas EP. Jis skiriamas organizacijoms ar asmenims, skatinantiems pilietinį sąmoningumą, piliečių tarpusavio supratimą, tarptautinį bendradarbiavimą ir europietiškas vertybes. Kandidatus apdovanojimui gali teikti kiekvienas EP narys. Iš pradžių kiekvienoje šalyje išrenkamas nacionalinis laimėtojas, o vėliau iš jų – pagrindinis laureatas. Šiemet jis bus apdovanotas per spalio 9 d. Briuselyje rengiamą ceremoniją, į kurią pakviesti ir nacionaliniai laimėtojai.

Šiemet apdovanojimui buvo pasiūlyti trys kandidatai iš Lietuvos. Be minėtos organizacijos, atrankoje dalyvavo NVO vaikams konfederacija (ją pasiūlė EP narė Vilija Blinkevičiūtė), taip pat mokslininkė ir sveikos mitybos puoselėtoja Ksavera Valerija Vaištarienė (ją pasiūlė EP narys Bronius Ropė).

 

www.alfa.lt/straipsnis/50329285/europos-piliecio-apdovanojimas-atiteko-sv-jokubo-kelio-savivaldybiu-asociacijai