Saltar al contenido principal

Šiandien Europos Parlamente - labai svarbus balsavimas dėl Autorių teisių skaitmeninėje erdvėje direktyvos

|   EP

Šis balsavimas - paskutinis trūkstamas ir būtinas balsavimas sprendimui, kuris gali paskatinti esminį pokytį Europos, tame tarpe ir Lietuvos, visuomenės informavimo srityje. Paremsiu ES, tame tarpe ir Lietuvos, žurnalistus ir leidėjus, kūrybinio sektoriaus darbuotojus. Jų pozicija puikiai išdėstyta Rolando Baryso, “Verslo žinių" redaktoriaus, kreipimesi į Lietuvos europarlamentarus:

"Nuo Jūsų asmeninės pozicijos priklauso, kas dominuos viešojoje erdvėje: atsakingai ir profesionaliai parengtas turinys ar subjektyviomis interpretacijomis grindžiamos ir atsakomybės neprisiimančių algoritmų tiražuojamos melagingos naujienos.

Iš tiesų šio balsavimo kaina yra daug didesnė nei turinio patikimumas ir kokybė, tai balsavimas dėl to, kokį pasaulį ateityje matys europiečiai ir kaip jie supras supančią aplinką. Mes visi jau galėjome įsitikinti, kokia trapi riba yra tarp realaus ir išgalvoto pasaulio, kokius sprendimus priima sujauktas protas, gyvenantis kreivų veidodžių karalystėje. Todėl realybė yra ta, kad ant balsavimo kortos pastatyta demokratijos, kaip mes ją suprantame, ateitis.

Lietuvos žurnalistai ir leidėjai prisideda ir palaiko per 230 Europos kūrybinio sektoriaus organizacijų poziciją, kurios prašo Jūsų paramos suderėtai autorių teisių reformai. Skirtingai nei teigia technologijų platformų savininkai, jos esmė ne drausti ar kaip nors riboti keistis informacija internete, o paskatinti tuos, kurie šiandien nevaržomai komercializuoja svetimą intelektinę nuosavybę, sutarti su turinio autoriais dėl panaudojimo sąlygų. Kitaip tariant, Autorių teisių skaitmeninėje erdvėje direktyva gali tapti įrankiu panaikinti nesąžiningą galių asimetriją, kuri leidžia tokioms platformoms kaip Google demonstratyviai ignoruoti autorius ir jų teises į kūrinius.

Naujasis dokumentas numato ir galimybę paieškose naudoti trumpas teksto ištraukas, kurios leis vartotojams apsispręsti dėl juos dominančio turinio ir priimti sprendimą, ar skaityti jį leidėjo interneto svetainėje. Jums palaikius dokumentą, leidėjams atsivers galimybė monetizuoti jų pačių investicijas savo tinklalpiuose užuot atidavus šią galimybę skaitmeninėms platformoms.

Autorių teisių skaitmeninėje erdvėje direktyvos 13 straipsnis paneigia populistinius pavirkavimus dėl “grėsmės interneto laisvei” ar net cenzūros, nes užtikrina išimtis žmonėms laisvai keistis autorių teisėmis saugomu turiniu, t.t. memais ir nuotraukomis. Toks teisinis interesų sureguliavimas užtikrina skaidrų visų suinteresuotų pusių bendravimą.

Jei naujosios direktyvos nepalaikytų dauguma europarlamentarų, leidėjams liks tik turinio kūrimo išlaidos ir teisinė atsakomybė už jį, kai finansinė nauda nuguls vartotojų srautą nukreipiančių į savo tinklalpius skaitmeninių platformų kišenėse.

Tad, kai Jums teks plenariniame posėdyje balsuoti, kviečiu pagalvoti apie vieno ar kito sprendimo pasekmes: - Palaikydami direktyvą (beje, ji atspindi ir oficialią Lietuvos poiziciją šiuo klausimu, nes Kultūros ministerijos iniciatyva buvo derinta su visomis suinteresuotomis pusėmis ir yra kompromisinė), jūs padėsite suderinti autorių interesus skaitmeniniame pasaulyje, sukursite sąžiningą pusiausvyrą tarp turinio kūrėjų ir platintojų bei paklosite pagrindą profesionaliai ateities žurnalistikai, kuri laisvu žodžiu stiprins demokratiją.

- Jums nusprendus balsuoti prieš, reikš situaciją be pokyčių, kai visa derybinė galia išliks sutelkta skaitmeninių platformų rankose. Vadinasi, turinio autoriai ir leidėjai turės labai ribotas galimybes monetizuoti savo kūrybinį darbą ir bus priversti toliau mažinti ir taip jau menkas investicijas. Niekas negali finasuoti turinio kūrimo amžinai, negaudami už tai grąžos, net jei viso to kaina yra tokia didelė – laisvo žodžio ateitis