Saltar al contenido principal

Europos piliečio 2018 metų apdovanojimas – Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijai

|   EP

2018 m. rugsėjo 28 d. Europos namuose, Vilniuje buvo įteiktas Europos piliečio apdovanojimas. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos savivaldybių atstovai, Bažnyčios hierarchai. Šio prestižinio Europos apdovanojimo laureate šiais metais tapo Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija.

Teisę siūlyti kandidatus Europos piliečio apdovanojimui turi tik Europos Parlamento nariai. Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją apdovanojimui pasiūlė europarlamentarė Laima Andrikienė. Ji ir įteikė apdovanojimą Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijos prezidentui Ryčiui Mykolui Račkauskui.

„Lietuva sugrįžo į Europos piligrimų kelių žemėlapį. Švento Jokūbo kelias – seniausias piligrimų kelias Europoje, todėl Lietuvos įsijungimas į jį yra mūsų valstybės pripažinimo dalis. Švento Jokūbo kelias, Camino de Santiago dar vadinamas ilgiausiąja Europos gatve. Dabar ir Lietuva yra tos gatvės dalis. Pasitikime visus, ja einančius geros valios piligrimus, svetingai, kaip lietuviai nuo seno moka, leiskime jiems pažinti mūsų kraštą, pamatyti visą jo grožį. Mano pagarba visoms Lietuvos savivaldybėms, per kurių teritorijas driekiasi lietuviškieji Šv. Jokūbo keliai, visiems, kurie supranta šio kelio, Europos kelio, prasmę, vertę ir naudą“, – sakė Europos Parlamento narė, Kovo 11-osios Akto signatarė dr. Laima Andrikienė.

Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Darius Trijonis pabrėžė piligrimystės svarbą ir akcentavo, kad Šv. Jokūbo kelias yra Lietuvos neatsiejamumo nuo Europos kultūros ir krikščioniškosios religijos išraiška ir simbolis.

2008 m. įsteigtu Europos piliečio apdovanojimu siekiama pagerbti išskirtines Europos asmenybes, organizacijas ar asociacijas. Ši premija skiriama už nuopelnus siekiant geresnio abipusio supratimo tarp ES šalių ir gyventojų, plėtojant glaudesnį jų bendradarbiavimą ir skleidžiant ES pagrindinių teisių chartijoje įtvirtintas vertybes.

Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją Lietuvoje 2016 m. įsteigė devynios savivaldybės: Kauno ir Panevėžio miestų bei Alytaus, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kretingos, Lazdijų, Marijampolės ir Varėnos rajonų. Šiuo metu asociacijoje dalyvauja 25 Lietuvos savivaldybės. Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija yra pripažinta tarptautiniu lygiu, ji yra Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos visavertė narė.

Šv. Jokūbo keliai istoriškai susiformavo kaip piligrimų keliai į Santjago de Kompostelos katedrą Ispanijoje. Per Lietuvą driekiasi keturi tarptautiniai Šv. Jokūbo keliai - Žemaitijos/Karaliaučiaus, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus. Jie yra pripažinti tarptautiniu lygiu ir sertifikuoti Europos Tarybos Europos kultūros kelių instituto. Jau šešerius metus organizuojami piligrimų žygiai lietuviškaisiais Šv. Jokūbo keliais, kasmetinės jaunimo estafetės, vyksta šių piligrimų kelių ir lankytinų objektų žymėjimo darbai. Į šį darbą yra įsijungę visos asociacijai priklausančios savivaldybės, savivaldybių turizmo centruose platinami Šv. Jokūbo kelio piligrimų pasai.

EP narės dr. L. Andrikienės biuras Vilniuje