Skip to main content

Naujas žurnalo EUROPOS LAIKU numeris – jau pakeliui pas skaitytojus

|   Europos laiku

Pas skaitytojus keliauja naujas, jau 24-asis žurnalo EUROPOS LAIKU numeris. Tai spalvotas, 32 puslapių apimties 75 000 egzempliorių tiražu EP narės dr. Laimos Andrikienės biuro Vilniuje leidžiamas žurnalas, kuris nemokamai platinamas visoje Lietuvoje.

Lietuvos paštas pasirūpins, kad prieš Kovo 11-osios šventę jis pasiektų skaitytojus miestuose, miesteliuose ir kaimuose.

-------------------------------------------

Redakcijos žodis

Mieli skaitytojai, 

rankose laikote naujausią žurnalo „Europos laiku“ numerį, kuriame rasite daug informacijos apie aktualias ES, Lietuvos ir viso pasaulio problemas. Tai ES saugumas ir jam kylantys iššūkiai, tarptautinė prekyba, ES-Kanados laisvosios prekybos susitarimas ir jo svarba. Nemažai vietos skirta žmogaus teisėms, konkrečiai – religijos ar įsitikinimų laisvei. Žinoma, aptariamos ir Lietuvos aktualijos: pirmasis S. Skvernelio Vyriausybės darbo šimtadienis, Lietuvos vaikų apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje. 

Žurnalą pradedame L. Andrikienės refleksija po naujosios Europos Parlamento vadovybės rinkimų. Europarlamentarė tikisi, kad prie ES vairo stojusios centro dešinės politinės jėgos sustabdys Europos Sąjungos slydimą į populizmo bei nacionalizmo duobę. Šiame numeryje rasite straipsnių ir komentarų apie ES ir JAV santykių dinamiką, D. Trumpui tapus JAV prezidentu. Galimus parlamento rinkimų Olandijoje rezultatus bei populizmo problemą Europoje nagrinėja G. Jakubauskas. Kas bus šie rinkimai – taškas,  nuo kurio ES atsispirs ir judės pirmyn, ar dar vienas žingsnis link jos silpnėjimo? 

Žurnale rasite daug medžiagos apie ES ir Kanados laisvosios prekybos susitarimą ir jo ratifikavimą Europos Parlamente bei to susitarimo naudą ne tik susitarimo šalims, bet ir visiems ES gyventojams. Nors antiglobalistai bei populistai šaukia, kad sutartis kenksminga Europos Sąjungai, faktai ir skaičiai rodo visai kitokį vaizdą. 

Nemažą vietą žurnale užima Lietuvos problemos. Jas svarsto TS-LKD vadovas G. Landsbergis. Seimo narės M. Navickienės straipsnyje aptariamos vaikų apsaugos nuo smurto šeimoje problemos. Apie Lietuvos geopolitinės situacijos pokyčius kalba L. Andrikienė. Kokie buvo lūkesčiai ir kokia realybė, kurioje veikia naujasis Lietuvos parlamentas ir vyriausybė? Į šį klausimą bando atsakyti V. Mitė. 

Kita svarbi žurnalo tema – religijos ar tikėjimo/įsitikinimų laisvė bei krikščionių persekiojimas pasaulyje. Apie tai skaitykite L. Andrikienės interviu bei nevyriausybinės religijos laisvės gynimo organizacijos „Open Doors“ pateiktoje informacijoje.  Ši tema taip pat vystoma pokalbyje su Vilniaus arkivyskupu metropolitu Gintaru Grušu. 

ES užsienio politikos skyriuje svarstoma keletas temų. Čia rasite interviu su Baltarusijos opozicinės Jungtinės piliečių partijos vadovu A. Liabedzka. Jis kalba apie galimybes sustabdyti Astravo atominės elektrinės statybą, Baltarusijos ūkio padėtį, Rusijos-Baltarusijos santykius bei opozicijos galimybes laimėti rinkimus. L. Andrikienė rašo apie ES ir Baltarusijos bendradarbiavimo galimybes, tarp jų – kas trukdo veikti išvien, siekiant sustabdyti Baltarusijoje pagamintų cigarečių kontrabandą į ES, kuri atneša milžiniškų nuostolių ES ekonomikai. Tarptautinėje tematikoje savo vietą randa ir ir ES politika Arktyje, apie tai rašo I. Staniulytė. Į klausimą, ko Arktyje siekia Kinija ir Rusija, bando atsakyti V. Mitė. 

Linkime Jums malonaus skaitymo!

Žurnalas EUROPOS LAIKU Nr. 24