Skip to main content

EP plenarinė sesija: L. Andrikienės kalba debatuose dėl Rusijos propagandos įtakos ES šalims

|   Kalbos
EP narės L. Andrikienės kalba debatuose dėl Rusijos propagandos įtakos ES šalims

EP narės L. Andrikienės kalba debatuose dėl Rusijos propagandos įtakos ES šalims

EP plenarinė sesija 
Strasbūras 
2018 01 17

Europos Sąjungos atsakas į Rusijos agresijos grėsmę iki šiol buvo silpnas, nes didelė mūsų politinio elito dalis, ypač Europos Vakaruose, vis dar nepripažįsta šios grėsmės, su kuria susiduriame.

Agresyvūs Kremliaus veiksmai yra precedento neturintys istorijoje po Šaltojo karo: svetimų teritorijų okupacija ir aneksija panaudojant jėgą, nuolatiniai kitų valstybių sienų ir oro erdvės pažeidimai, užsienio piliečių grobimai, precedento neturintis dezinformacijos naudojimas, priešiškas kišimasis į demokratinius rinkimus ir nuolatiniai kibernetiniai išpuoliai.

Faktas, kad kai Jungtinės Valstijos tyrinėja aiškiai priešišką prasiskverbimą į savo demokratijos tvirtovę, rinkimų procesą, tokie tyrimai Europoje niekur nebuvo pradėti. Nors Rusijos įsikišimo atvejai Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vokietijoje yra akivaizdūs.

Dėl to privalome įvardinti Rusiją kaip pagrindinį priešiškos dezinformacijos šaltinį ir nedelsiant imtis praktinių veiksmų: 1) pripažinti grėsmę, 2) ištirti ir viešai demaskuoti priešišką Rusijos veiklą, 3) padidinti STRATCOMM pajėgumus iki reikiamo lygio ir 4) skleisti supratimą už specialistų bendruomenės ribų.